kawa 100 arabica mielona

Selekcja pomiędzy kawą sypką i kawą mieloną jest mniej więcej taki tak wybór między herbatką liściastą, a taką woreczkowaną. Co będzie w środku? W sumie nie wiadomo, musimy opierać się na wiadomości, którą zapewnia nam producent. Jakim sposobem więc dokonać optymalnego pod kątem wymagań wyboru?

kawa robusta

Kawa ziarnista – zalety
W kawie w ziarnach dłużej konserwowany jest aromat. Właśnie dlatego, jeśli decydujemy się na droższą mieszkankę kaw (Arabica oraz Robusta w zestawieniu 3:1) i zamierzamy z tej mieszanki korzystać przez dłuższy czas, wybór jest prosty – kawa ziarnista. Aromat tego rodzaju kawy wydziela się przy każdym mieleniu niezależnie od tego, czy używamy to mielenia:
•    Młynka ręcznego
•    Młynka automatycznego
W zależności od sposobu mielenia uzyskujemy kawę o rozmaitych wartościach. I tak dla mielenia automatycznego znacznie lepsze są mieszanki arabica i robusta, zaś dla mielenie manualnego o wiele porządniej sprawdzi się sama arabica. Sytuacja ma się absolutnie inaczej w wypadku mielenia z użyciem fachowego młynka zainstalowanego w automacie ciśnieniowym. W takim wypadku mechanika scalona z delikatnością powoduje, że nawet w najwyższym stopniu luksusowy gatunek kawy nie traci na wartości na skutek zastosowania zaawansowanych technik pod ciśnieniem oraz zachowania wyjątkowej temperatury mielenia.
Kawa mielona – zalety

najdroższa kawa świata

Kawa mielona jest oszałamiającą opcją, jeśli nie mamy młynka do kawy ani nie używamy ekspresu ciśnieniowego, ale w dalszym ciągu zależy nam na solidnej jakościowo kawie. W owym czasie najszybszym sposobem jej uzyskania jest zakup kawy mielonej. Nadaje się ona również na przygotowanie kawy zalewanej (takiej potrzebującej zaparzania) jak oraz do zastosowania w ekspresach automatycznych-przelewowych, gdzie wystarczy dosypać zmielonej kompozycji oraz po paru minutach zdołać rozkoszować się przednią kawą.
W wyborze dobrej jakościowo kawy, zawsze pomoże nam etykieta, na jakiej w świetle polskiego prawa, powinna odnaleźć się cała lista składników artykułu oraz sposób ich wykorzystania. Stale kierujmy się naturalnie zwartością pudełka z kawą, a nie marką, które niejednokrotnie może nas zmylić.