Dla pasjonatów kuchni, która zapełni żołądek po brzegi, zezwalając na niebagatelne poczucie sytości, olśniewającą propozycją jest kuchnia italiano, a w takim razie nic innego jak kuchnia włoska. Włosi słyną ze swoich potraw na całym globie, a dania jakimi się szczycą, stały się regularnymi gośćmi na stołach w mieszkaniach wielu ludzi, też Polaków. Co przyczynia się do takiego stanu rzeczy? Otóż blisko kuchni francuskiej oraz greckiej, to jedna z najbardziej kultowych kuchni, a dzieje się tak za kwestią korzystania z gigantycznej ilości warzyw, całkiem podobnie jak w kuchni greckiej również przypraw, lecz oraz parmezanu – sera, który lubią wszyscy miłośnicy włoskich dań. Sukces własnej popularności kuchnia włoska zawdzięcza nadmienionym wyżej przyprawom, do jakich przystają pomiędzy innymi: bazylia, oregano, pieprz, tymianek, estragon i bezsprzecznie rozmaryn. Oprócz tego, Włosi kochają także pomidory, oliwki, czosnek i oczywiście cebulę.
Złączenie należytych składników z należytymi przyprawami daje niesamowite wrażenia oraz sprawia, że zadowolone jest podniebienie nawet najbardziej wybrednych. A co jest specjalnością kuchni włoskiej i co wyróżnia ja spośród innych? Największym pozytywem tej kuchni jest jej różnorodność – prócz stereotypowych znanych nam dań takich, jak makaron czy pizza, kuchnia włoska oferuje o wiele więcej, na przykład ryż, polentę czy owoce morza. To oczywiście w owocach morza oraz daniach mącznych i – wbrew pozorom – rybnych, specjalizują się Włosi.