Lekarze alarmują, że obecnie wzrasta ilość osób chorych na alergię. Jest to jedna z najbardziej legendarnych chorób cywilizacyjnych, jaka dotyka coraz to młodsze osoby. Aktualnie rośnie na przykład odsetek niemowląt dotkniętych wyłonionymi alergiami. Wśród tak młodych pacjentów na ogół występuje alergia na wyłonione artykuły spożywcze. Dużo niemowląt, u jakich uczulenie objawia się w głównej mierze zaczerwienioną i swędzącą skórą, cierpi z przyczyny alergii na laktozę, innymi słowy białko mleka krowiego. W takiej sytuacji matki, które swoje dzieci karmią piersią, powinny w pełni odstawić wszystkie towary mleczne, takie jak mleko, sery, masło. Powinny też obserwować reakcje dziecka w owym czasie, kiedy zjedzą inne produkty potencjalnie mocno alergizujące, a w takim razie soję, jaja lub orzechy. Jeżeli dziecko karmione jest sztucznie, wypada podawać mu właściwe hipoalergiczne mieszanki, w jakich białko krowie jest zastąpione sojowym lub w których zastosowano hydrolizat białka krowiego. W przypadku dzieci z alergią trzeba też mocno uważać w czasie rozszerzania diety. Trzeba w głównej mierze podawać nowe towary osobno i co parę dni.
To naturalnie dzięki temu można będzie łatwo ustalić, jakie z nich powodują wystąpienie jakiś niepożądanych objawów. Niewątpliwie zasady te dotyczą także starszych osób, u których występuje alergia na wybrane produkty spożywcze. W takiej sytuacji najlepiej jest najzwyczajniej w świecie wyeliminować z domu pokarmy uczulające. W tej sytuacji nadzwyczaj istotne jest wsparcie całej rodziny. Jeżeli któregoś z jej członków dotknęła alergia, najprzyzwoiciej jest, jeżeli wszyscy najzwyczajniej w świecie przestrzegają należytych zasad diety i nie jedzą mleka czy też towarów zawierających orzechy.